Dokuz Eylül Üniversitesi deprem bölgesindeki yapı stokunu inceleyecek
İZMİR – Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Maraş Pazarcık’ta meydana gelen deprem sonrası mevcut yapı stokunun değerlendirilmesi ve risklerin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne iş birliği başvurusunda bulundu. ve 10 ili etkiledi. Konuyla ilgili açıklama yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Murat Tanarslan, bakanlığın başvurulara olumlu baktığını belirtti.
Tanarslan şu ifadeleri kullandı:
“Afet bölgesindeki mevcut yapı stokunun değerlendirilmesi, deprem tehlike ve risklerinin belirlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği yapmaya hazırlanıyoruz. Bakanlıkla temasa geçtik ve bu yönde bir çalışma yapmak istediğimizi söyledik. Bakanlık yetkilileri de işletmemize oldukça olumlu yaklaştılar. Bu kapsamda Mühendislik Fakültemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, bölgede hangi yapıların depreme dayanabileceğini belirlemenin yanı sıra; Hangilerinin risk oluşturduğunu, kullanılabileceklerini veya yıkılması gerektiğini belirleyecekler” dedi.
‘DEÜ’DEKİ ÖĞRETMENLERİMİZİN YETERLİLİKLERİNE GÜVENİYORUZ’
Türkiye’nin en değerli deprem araştırma merkezlerinden birine sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi Sarsıntı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ile DEÜ’nün toplumsal fayda misyonuyla yerel yönetimlere katkı sağlamak ve halkı bilinçlendirmek için ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirten Prof. Tanarslan, “Ülkemizi boğan ve büyük kayıplara neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük üzüntü içindeyiz. DEÜ hocalarımızın daha önce İzmir depreminde yapmış oldukları çalışmalardan dolayı bu konudaki yetkinliğine güveniyoruz. Güneydoğu Bölgemizi etkisi altına alan deprem felaketinin ardından bu kez Bakanlığın mühendislik grubuyla birlikte bu yönde bir çalışma yürüteceğiz. Değerli sonuçlar alınacağını düşünüyoruz.” (DUVAR)